Опрос недели

На Вас повлиял рост цен на продукты первой необходимости? 
0 голосов
 0%
0 голосов
 0%

Ce cred oamenii despre măsurile excesive de securitate aplicate în capitală în timpul vizitelor demnitarilor străini?

Vizitele demnitarilor străini în țara noastră generează de obicei măsuri excesive de securitate pe principalele străzi ale capitalei, dând mari bătăi de cap cetățenilor și perturbând circulația rutieră. Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni ce cred despre acest subiect. 

Majoritatea persoanelor intervievate s-au arătat nemulțumite de  faptul că sunt nevoite să se resemneze, fie în calitate de pietoni, pasageri sau șoferi, cu blocarea străzilor, accesul restricționat și redirecționarea transportului public.

Trecătorii spun că autoritățile ar trebui să identifice soluții în acest sens pentru a crea mai puține incomodități participanților la traficul rutier.

Unii cetățeni, însă, declară că nu văd o problemă în aplicarea măsurilor de securitate în oraș pe perioada vizitelor oficialilor sau a delegațiilor de peste hotare, subliniind că oaspeții trebuie întâmpinați și tratați la cel mai înalt nivel.

Ce cred oamenii despre deprecierea dolarului pe parcursul ultimului an?

Pe parcursul ultimului an, moneda națională și-a întărit pozițiile în raport cu principalele valute de referință – euro și dolarul, asta în condițiile în care prețurile au rămas la același nivel ridicat, iar majoritatea moldovenilor continuă să-și ducă existența, în mare parte, din banii pe care îi primesc de la rudele aflate peste hotare. Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni ce cred despre acest subiect. 

Majoritatea persoanelor intervievate spun că odată cu aprecierea leului moldovenesc, în mod logic, urmau să scadă și prețurile la produse și servicii, care crescuseră brusc, sau să se mărească salariile. Ambele lucruri, însă, nu s-au produs.

Printre trecătorii care au acceptat să ne răspundă la întrebări s-au regăsit și moldoveni care își duc traiul și își câștigă pâinea peste hotare, de unde trimit rudelor bani. Tot valută străină aceștia cheltuie atunci când se întorc acasă de sărbători și în vacanțe. Respectiv, aceste persoane ne-au comunicat că au simțit pe pielea lor fluctuațiile valutare din ultimii ani.

Potrivit unor opinii, aprecierea monedei naționale poate fi și una artificială, cu caracter sezonier, astfel încât statul să poată câștiga mai mult pe seama cetățenilor care revin acasă sau trimit bani, în special, în ajunul sărbătorilor.

Ce cred oamenii despre decizia instanței de judecată privind invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase? (VIDEO)

La 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Judecătoriei Centru și Curții de Apel Chișinău privind anularea alegerilor locale și, respectiv, invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a provocat un val de nemulțumire în societate, determinând oamenii să iasă masiv în stradă la acțiuni de protest, susținute de liderii din opoziție – PAS, PPDA, PLDM și PL.

Săptămâna trecută, echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni ce cred despre acest subiect.

Majoritatea cetățenilor pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că nu sunt de acord cu hotărârea instanței, calificând-o ca fiind una politică, luată la indicația guvernării.

Cetățenii se arată revoltați de faptul că cele 250 mii de voturi pe care chișinăuienii i le-au încredințat liderului PPDA a fost anulate atât de simplu în baza unui motiv pe care aceștia îl consideră slab întemeiat.

Au fost și unii trecători care spun că decizia este justificată, iar fatul că Năstase nu și-a obținut mandatul ar putea însemna că acest „nu l-a meritat”.

Toate opiniile persoanelor intervievate le puteți vedea în materialul video de mai sus.

Ce cred oamenii despre comercializarea stradală a produselor ușor alterabile pe timp de caniculă? (VIDEO)

Comerțul stradal continuă să fie una dintre problemele importante ale Chișinăului, asta deși autoritățile municipale s-au angajat să reducă la minim această practică. Mai grav este faptul că vânzătorii ambulanți își expun marfa și în condiții de vară, când temperatura trece generos de 30 de grade, iar calitatea produselor devine dubioasă și poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Săptămâna trecută, echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni ce cred despre acest subiect.

Majoritatea cetățenilor pe care i-am întâlnit în stradă spun că evită să cumpere carne, lapte și ouă de la vânzătorii stradali anume din motiv că aceste produse ușor alterabile sunt ținute toată ziua în condiții insalubre și în soare, ceea ce le face inadmisibile pentru consum.

Oamenii susțin alimentele, în special cele de origine animală, trebuie vândute în spații special amenajate, la temperaturi corespunzătoare și doar dacă producătorul deține certificatul privind calitatea mărfii.

Unii trecători ne-au comunicat că vânzătorii ambulanți sunt impuși, practic, să-și desfășoare activitatea la marginea drumului, din dorința de a obține un venit pentru pe sinte, și în condițiile în care piețele din capitală nu oferă suficient spațiu pentru comerț.

Ion Ceban sau Andrei Năstase, cine ar fi un primar mai bun pentru Chișinău? Opiniile locuitorilor capitalei (VIDEO)

Au mai rămas zile numărate până când chișinăuienii vor afla numele noului primar general al capitalei. Duminică, 3 iunie, alegătorii din municipiu vor fi așteptați la urnele de vot pentru a alege între cei doi candidați care au acces în turul II – Ion Ceban, candidatul PSRM, și Andrei Năstase, candidatul comun al PPDA și PAS. 

Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni cine dintre cei doi pretendenți la șefia Primăriei ar fi un manager mai bun pentru oraș.

Opiniile cetățenilor s-au împărțit. Unii îl văd pe Ion Ceban ca fiind un primar perfect pentru Chișinău, invocând faptul că acesta este mai experimentat în ceea ce privește administrarea capitalei și că are o viziune mai clară. Alții ne-au declarat că au mai multă încredere în Andrei Năstase.

Ce cred oamenii despre autorizarea construcțiilor ilegale din Chișinău? (VIDEO)

Construcțiile ilegale care au împânzit Chișinăul și continuă să apară una după alta ca ciupercile după ploaie reprezintă în continuare una dintre cele mai complicate probleme cu care se confruntă orașul. Mai grav este faptul că acest fenomen are loc nu fără implicarea și acordul Primăriei. Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni ce cred despre acest subiect. 

Cetățenii pe care i-am întâlnit în stradă spun că majoritatea garajelor, anexelor, obiectivelor sociale și de comerț care se construiesc peste noapte încurcă infrastructurii, iar la edificarea acestora, atât responsabilii de construcție, cât și autoritățile municipale, nu țin cont de opinia locatarilor din zonă.

Mai mult decât atât, trecătorii pe care i-am intervievat s-au arătat convinși de faptul că acele construcții ilegale, care apar cu o rapiditate de invidiat sunt, de fapt, un business înfloritor pentru funcționarii corupți de la Primărie. Potrivit respondenților, municipalitatea nu va înceta să emită autorizații, atât timp cât au profit din asta.

Toate opiniile persoanelor intervievate le puteți vedea în materialul video de mai sus.

Ce cred oamenii despre practica partidelor politice de a oferi alegătorilor daruri electorale? (VIDEO)

Darurile electorale sunt una dintre cele mai eficiente metode prin care partidele politice pot câștiga rapid și relativ ieftin simpatia alegătorilor. În contextul în care suntem într-un an electoral, iar politicienii s-au activizat, dând tot mai des târcoale pe la porți și uși, încărcați cu cadouri și pomene, echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni dacă salută sau nu această practică. 

Toți ceatățenilor pe care i-am întâlnit în stradă au condamnat cu vehemență obiceiul partidelor de a împărți daruri, în special în ajunul alegerilor. Oamenii sunt de părere că, prin intermediul acestor acțiuni de caritate, politicienii nu fac decât să-i manipuleze, să le influențeze opțiunea de vot și, într-un final, să le cumpere votul.

Unii trecători ne-au declarat că, dacă politicienii insistă, totuși, să-și manifeste grija pentru popor prin intermediul cadourilor, atunci acest lucru trebuie practicat pe tot parcursul anului și nu doar în preajma scrutinelor. Toate opiniile persoanelor intervievate le puteți vedea în materialul video de mai sus.

L-ar fi votat chișinăuienii pe Dorin Chirtoacă dacă acesta ar fi candidat din nou pentru funcția de primar al capitalei? (VIDEO)

Urmare a demisiei lui Dorin Chirtoacă, la 16 februarie curent, în municipiul Chișinău au fost anunțate alegeri locale anticipate, care se vor desfășura, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, la 20 mai curent.

Inițial, primarul demisionar a lăsat loc de speculații privind o eventuală participare a sa la scrutin, săptămâna aceasta, însă, liberalii au anunțat că Valeriu Munteanu este candidatul formațiunii pentru funcția de primar general al capitalei.

Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe chișinăuieni dacă și-ar fi dat votul pentru Dorin Chirtoacă în cazul în care acesta s-ar fi aventurat să participe la noile alegeri.

Majoritatea trecătorilor ne-au declarat categoric că nu l-ar fi susținut. Potrivit lor, fostul edil le-a epuizat încrederea și și-a îndeplinit prost atribuțiile. Unele persoane intervievate spun că își doresc să vadă pe altcineva la conducerea Primăriei, menționând că actuala șefă interimară a administrației municipale, Silvia Radu, ar fi o candidatură potrivită.

Unii chișinăuieni, însă, s-au arătat dispuși să voteze din nou pentru Dorin Chirtoacă, descriindu-l ca pe un manager bun, dar care nu a reușit să-și exercite funcția în deplină măsură din cauza presiunilor.

100 de zile în funcția de primar interimar al capitalei: Ce cred oamenii despre activitatea Silviei Radu? (VIDEO)

Silvia Radu marchează 100 de zile de când exercită interimatul funcției de primar general al municipiului Chișinău. Cu această ocazie, echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni cum apreciază activitatea șefei interimare a administrației municipale.

Unii trecători s-au grăbit să aducă cuvinte de laudă la adresa Silviei Radu, menționând că funcționara a înregistrat rezultate bune, asta deși se află la conducerea Primăriei o perioadă relativ scurtă. Alții, însă, afirmă că cele 100 de zile nu sunt suficiente pentru a-i evalua acțiunile, dar spun că se așteaptă la schimbări pozitive.

Sunt și opinii precum că activitățile pe care le-a inițiat edilul au un caracter temporar, fiind specifice unui funcționar care abia și-a început mandatul și dorește să placă cetățenilor, iar ulterior, odată cu preluarea deplină a atribuțiilor, lucrurile vor înceta să evolueze.

De notat că unele persoane pe care le-am întâlnit în stradă au recunoscut că nu știu cine este Silvia Radu. Toate răspunsurile le puteți vedea în materialul video de mai sus.

Cum cred moldovenii că vor fi cheltuiți banii oferiți de UE în calitate de ajutor macrofinanciar? (VIDEO)

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova în acest an 100 de mln. de euro în cadrul unui Acord de asistență macrofinanciară. Suportul este menit să creeze un cadru economic stabil în țara noastră, favorabil pentru implementarea reformelor structurale. Echipa Vox Populi BASARABIA.MD i-a întrebat pe oameni dacă cred că acești bani vor fi cheltuiți conform destinației. 

Practic, toate persoanele intervievate spun că au dubii în privința faptului că ajutorul financiar oferit de UE va fi folosit de autorități pentru a salva economia naufragiată a țării. Moldovenii susțin că banii europenilor vor umple și de această dată buzunarele celor aflați la putere. Unii, însă, admit că o parte din sumă va fi, totuși, destinată redresării situației precare din domeniul economic și financiar-bancar.

Toate răspunsurile oamenilor pe care i-am surprins în stradă le puteți vedea mai jos:

Amintim că Acordul UE-RM în acest sens, semnat la 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, presupune alocarea a 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane de euro - sub formă de grant.

Resursele financiare vor fi alocate în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional și a condiționalităților stabilite între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Предыдущие сообщения «